Tartaletki z orzechami

Deser idealny!

Składniki

  • 1 gotowe kruche ciasto

Składniki - nadzienie

  • 4 duże jabłka
  • 6 łyżek cukru jasnego trzcinowego
  • 1/2 łyżki mielonego cynamonu
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła

Składniki - dodatkowo

  • 50 g orzechów włoskich
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki cukru trzcinowego

Sposób przygotowania

Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne. Owoce pokrój w kostkę. Cztery łyżki cukru wymieszaj z cynamonem i posyp jabłka. Pozostałe 2 łyżki cukru połącz z mąką. Rozwałkuj ciasto, posyp je mieszanką cukru i mąki. Wykrawaj szklanką krążki i wykładaj nimi natłuszczone foremki. Na każdy wyłóż jabłka i zalej je roztopionym masłem. Przygotuj orzechy: na patelni rozgrzej masło, dodaj cukier i miód, mieszaj do rozpuszczenia i wrzuć orzechy. Gotuj kilka minut, mieszając. Orzechy wyłóż na wierzch tartaletek. Piekarnik nagrzej do 200 stopni i wstaw ciasteczka na ok. 30 minut. Zostaw na blaszce do wystygnięcia. 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje