Tarteletki cytrynowe z borówkami

Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek.

Składniki na 16 porcji:

  • 6 jajek
  • 40 dag zimnego masła
  • 10 dag cukru pudru
  • szczypta soli
  • 25 dag mąki pszennej
  • 8 dag mąki ziemniaczanej
  • 375 ml soku cytrynowego (z 7-8 cytryn)
  • 150 ml białego wina deserowego
  • 20 dag borówek i malin
  • 15 dag brązowego cukru
  • 18 dag białego cukru
  • mąka do oprószenia stolnicy
  • tłuszcz do foremek

Reklama

Sposób przygotowania:

1. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. 15 dag masła pokrój na kawałki. Dodaj cukier puder, sól, mąkę pszenną, 2 żółtka i 2 łyżki zimnej wody. Zagnieć ciasto. Włóż je do lodówki na ok. 30 minut.

2. Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek na stolnicy oprószonej mąką. Wytnij z niego 16 kółek. Wylep nim foremki do tarteletek posmarowane tłuszczem. Ciasto ponakłuwaj widelcem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C. Piecz ok. 25 minut.

3. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z 120 ml zimnej wody. Sok cytrynowy zagotuj z winem i brązowym cukrem. Wlej rozmieszaną mąkę. Gotuj dalej 1-2 minuty. Pozostałe 4 żółtka wymieszaj z 6 łyżkami gorącej masy cytrynowej, połącz z resztą masy. Przestudź ją i wymieszaj z resztą masła.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje