Tarteletki jabłkowo-miodowe

Pyszny podwieczorek.

Składniki:

Ciasto:
- 10 dag cukru pudru,
- 20 dag masła,
- 30 dag mąki,
- 1 jajko,
- 1 żółtko,
- szczypta soli
Oraz:
- 6 szt jabłek,
- 1 szklanka miodu,
- 1/2 cytryny,
- 4 łyżki borówek do mięs

Składniki:

Wszystkie składniki na ciasto muszą być dobrze schłodzone. Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier, jajka i sól. Szybko zagnieść, schładzać w lodówce min. 1 h. Po tym czasie rozwałkować ciasto dość cienko i wyłożyć nim foremki tareletkowe wysmarowane masłem i oprószone mąką.
Opiec na złoty kolor w nagrzanym do 200 st. C piekarniku. Jabłka umyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w półplasterki i skropić sokiem z cytryny. Rozgrzać na głębokiej patelni miód, smażyć na nim plasterki jabłek. Usmażone jabłka wykładać na tarteletki i dekorować łyżeczką borówek.
Czas przygotowania: 2 h.
Przepis na 12 szt.

Dowiedz się więcej na temat: ciasto | miód | ciastka

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje