Tarteletki z budyniem waniliowym, makiem i żurawinami

Wyjątkowo smaczna kompozycja.

Składniki na ok. 10 sztuk:

Reklama

Ciasto:

- 500 g mąki,
- 1 opakowanie drożdży w proszku,
- 250 ml letniego mleka,
- 100 g cukru,
- 75 g rozpuszczonego masła

Nadzienie:

- 1 opakowanie budyniu w proszku,
- 450 ml mleka,
- 40 g cukru,
- 125 g suszonych żurawin,
- 30 orzechów włoskich,
- 1 opakowanie maku (250 g)

Dodatkowo:

- 50 g dżemu morelowego

Przygotowanie:

1. Mąkę wsypać do miski i wymieszać z drożdżami. Dodać mleko, cukier i masło. Zagnieść ciasto za pomocą robota kuchennego. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 20 minut, aby ciasto urosło.
2. Budyń zmieszać ze 100 ml mleka. Do pozostałej części mleka dodać cukier i zagotować. Do zagotowanego mleka dodać mleko z budyniem i gotować, mieszając. Żurawiny pokroić i dodać do mleka (zostawić 2-3 łyżki stołowe żurawin na później). Orzechy rozdrobnić i zmieszać z makiem.
3. Ciasto drożdżowe zagnieść i podzielić na ok. 10 równych części. Z każdej części uformować kulkę i rozgnieść ją dłonią. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie ułożyć na niej porcje ciasta. Na każdą porcję nałożyć budyń i mak. Piec w temperaturze 200°C (termoobieg: 180°C) przez ok 18-20 minut.
4. Dżem zmieszać z 1 łyżką stołową wody i zagotować, następnie przecisnąć przez sito i posmarować nim tarteletki. Posypać pozostałymi żurawinami.
Czas przygotowania: ok. 1 godzina + czas potrzebny na wyrośnięcie ciasta drożdżowego
Wskazówka: W okresie od września do stycznia można zastosować świeże żurawiny zamiast suszonych. 125 g świeżych żurawin podgrzewać w 1 łyżce stołowej wody z dodatkiem 2 łyżek stołowych cukru przez 3-4 minuty, mieszając. Żurawiny osuszyć i dodać do budyniu.
Wartości odżywcze (1 tarteletka):
Wartość energetyczna: 485 kcal / 2030 kJ
Białko: 9,3 g
Tłuszcz: 14,4 g
Węglowodany: 80 g

materiały prasowe
Dowiedz się więcej na temat: ciastka | żurawina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje