Tartletki szparagowe z pomidorkami koktajlowymi i pistacjami

Smaczna przekąska, którą przygotujesz bez trudu.

Składniki - ciasto

  • 250 g mąki
  • 150 g masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • szczypta tymianku

Składniki

  • pęczek zielonych szparagów
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 4 jajka
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki startego sera żółtego
  • pęczek koperku
  • 70 g Pistacji prażonych w piecu np. Bakalland
  • pieprz i sól

Sposób przygotowania

Przepis na ciasto

Reklama

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone w kosteczkę masło, sól i tymianek, całość rozcieramy palcami, aż  powstanie kruszonka. Dodajemy jajko i szybko ugniatamy ciasto na gładką masę. Z gotowego ciasta lepimy kulę, zawijamy ją w folię spożywczą i okładamy do lodówki na pół godziny. Foremki na mini tarty smarujemy masłem. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do foremek w ten sposób, żeby ich brzegi były również pokryte ciastem. Spody nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Przepis na nadzienie

Szparagi, pomidorki koktajlowe i koperek myjemy. Koperek siekamy. Odcinamy twarde końcówki szparagów i pozostałą zieloną część kroimy na 2-centymetrowe kawałki. Siekamy pistacje. W misce mieszamy jajka ze śmietaną, startym żółtym serem i przyprawami. Na ostudzonych, upieczonych spodach układamy kilka kawałków szparagów i jednego pomidorka koktajlowego. Posypujemy koperkiem i pistacjami, a następnie zalewamy przygotowaną masą jajeczną. Pieczemy przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. 

INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje