Tiramisu z... fetą, czyli włoski deser w greckim stylu

Jak udowadnia Teo Vafidis, klasyczny włoski deser tiramisu można przygotować w iście greckim stylu. Wystarczy zamiast mascarpone użyć sera feta, biszkopty zastąpić herbatnikami, a kakao - gałką muszkatołową. Kawa pozostaje bez zmian.

Tiramisu z malinami
Tiramisu z malinami123RF/PICSEL

Kulinarne wariacje na temat tradycyjnych dań czy klasycznych deserów to wręcz temat rzeka. Możliwości ich modyfikowania jest wiele - począwszy od ich "odtłuszczania" i "odchudzania", poprzez eliminację glutenu czy laktozy, po zastępowanie mięsa wegetariańskimi, a nawet wegańskimi, odpowiednikami. Można też światowej sławy danie przygotować w stylu rodzimej kuchni.

Kucharz greckiego pochodzenia, Teo Vafidis, w swojej książce "Filozofia smaku. Kulinarna podróż po Grecji", takiemu zabiegowi poddał znany włoski deser - tiramisu. Jego grecka wersja tego smakołyku zakłada zastąpienie serka mascarpone serem feta, biszkoptów - herbatnikami, a kakao - gałką muszkatołową.

Do przygotowania kremu na tiramisu na bazie sera feta potrzebne będą następujące składniki: 6 żółtek jaj, 250 g cukru, 250 g rozdrobnionego miękkiego sera feta, 250 ml likieru Amaretto, 500 ml delikatnie ubitej śmietanki kremówki, szczypta mielonej gałki muszkatołowej, łyżeczka żelatyny i 3 łyżki gorącej wody.

Składniki potrzebne na bazę deseru to: 250 g herbatników, 200 ml kawy espresso, 20 g mielonej gałki muszkatołowej, 100 ml wody oraz 100 g cukru kryształu.

Przygotowanie deseru zaczynamy od rozpuszczenia łyżeczki żelatyny w trzech łyżkach gorącej wody. Następnie za pomocą miksera ubijamy żółtka z cukrem na biały krem, po czym zwiększamy prędkość i stopniowo dodajemy ser feta. Całość ubijamy do momentu, aż powstanie jednolita gładka masa. Przekładamy ją do dużej miski i ciągle mieszając dodajemy śmietankę.

Teraz kolej na dodanie rozrobionej wcześniej żelatyny oraz likieru. W foremce układamy połowę herbatników i przygotowujemy syrop, mieszając gorącą kawę, wodę i cukier. Ułożone herbatniki skrapiamy syropem, a następnie wykładamy na nie połowę kremu i kolejną warstwę kruchych ciastek. Całość nasączamy syropem i przykrywamy warstwą kremu. Na koniec posypujemy deser gałką muszkatołową i całość wkładamy do lodówki na 4-5 godzin. (PAP Life)

Zmysłowe smaki: Tiramisu bez surowych żółtekInteria.tv
PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas