To warto wiedzieć o śledziach

Sprawdzone rady gospodyń domowych.

1. Kupując śledzie pamiętaj, że ich zasolenie może być różne. Dlatego mocz je nawet kilka godzin, zmieniając co jakiś czas wodę. Potem śledzie wymocz jeszcze w mleku. Dzięki temu pozbędziesz się intensywnego zapachu.

Reklama

2. Kupując filety śledziowe zwróć uwagę na ich wygląd. Najlepsze będą te, które mają około 15 cm długości, są jasne, zwarte i nie rozmoczone.

3. Przyprawiając świeże tuszki śledzi do smażenia lub pieczenia delikatnie natnij skórkę. Dzięki temu ryba będzie bardziej aromatyczna. Możesz też włożyć do środka odrobinę świeżych ziół.

4. Matjasy w oleju i w zalewie octowej możesz przechowywać w lodówce nawet tydzień.

5. Cytryna wzmacnia smak śledzia. Dlatego faszeruj nią pieczone śledzie, używaj jej do przygotowania marynaty lub dekoruj gotową już rybę.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje