Torcik Esterhazy

Węgierski specjał

Składniki dla: 8-10 porcji

Składniki - ciasto

  • 6 białek
  • 15 dag cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z pomarańczy
  • 15 dag zmielonych orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • duża szczypta cynamonu
  • szczypta soli

Składniki - krem

  • 6 żółtek
  • 35 dag masła
  • 4 łyżki miodu
  • 1 i 1/2 szkl. mleka 3,2%;

Składniki - do dekoracji

  • 1 szkl. cukru pudru
  • 2-3 łyżki wrzątku
  • 6 kostek gorzkiej czekolady
  • 10 dag płatków migdałowych

Sposób przygotowania

1. Ciasto: białka ubij z solą i dodawanym porcjami cukrem pudrem. Domieszaj sok z pomarańczy. Orzechy wymieszaj z mąką i cynamonem, delikatnie połącz z pianą. Na 4 arkuszach pergaminu narysuj 4 okręgi o średnicy ok. 23 cm. Rozłóż je na dwóch blaszkach i wyłóż na nie pianę. Piecz ok. 50 minut w temp. 140 st. C. 

2. Krem: żółtka ubij z 1/2 szkl. mleka i miodem. Resztę mleka lekko podgrzej i wlej do żółtek. Podgrzewaj, ciągle mieszając, aż masa zacznie delikatnie wrzeć. Od razu zestaw ją z ognia. Masło utrzyj na puch, połącz z masą. Prze- łóż nią bezowe blaty, posmaruj też boki torciku i posyp je płatkami migdałów. 

3. Z cukru pudru i wrzątku zrób lukier, posmaruj tort. Czekoladę rozpuść, narysuj nią na lukrze okręgi. Od razu wykałaczką przeciągnij po lukrze poprzeczne linie, by powstał wzór. 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje