Torcik fasolowy

Tort z fasoli? Czemu nie!

Czas przyrządzenia: 50 minut
Składniki dla: 10

Składniki

  • Blaty:
  • 1 puszka białej fasoli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 10 dag śmietany 18 proc.
  • 2 łyżki kakao
  • 10 dag cukru pudru
  • Krem:
  • 3/5 kostki do pieczenia np. Kasia (15 dag)
  • 1/4 szkl. mleka
  • 1/4 szkl. cukru
  • 1 szkl. mleka w proszku
  • 10 dag kremowego twarożku
  • Dodatkowo:
  • 10 dag kwaśnego dżemu lub marmolady
  • winogrona do dekoracji

Sposób przygotowania

1. Fasolę opłukać na sitku, osączyć i zmiksować z jajkami. Masę przelać do miski, dodać śmietanę, kakao, cukier puder i proszek. Wymieszać. 

2. Dwie tortownice o śr. 18 cm wyłożyć pergaminem. Ciasto podzielić na 2 części. Każdą rozsmarować na spodzie tortownicy. Piec 25 minut w temp.180 st. Wystudzić. Mleko zagotować z cukrem, wystudzić. Kostkę do pieczenia Kasia utrzeć. Ciągle ucierając, wlać cienkim strumieniem mleko z cukrem. Małymi porcjami dodać mleko w proszku oraz twarożek. Dobrze utrzeć. 

3. Blaty ciasta posmarować cienko dżemem. Przełożyć je w tortownicy przygotowanym kremem. Udekorować winogronami. Trzymać w lodówce.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje