Torcik serowy z owocami

Składniki: 150 g margaryny (masła), 200 g mąki tortowej, 60 g cukru pudru, 1 żółtko. Krem: 300 ml mleka, 40 g cukru kryształu, 1 budyń waniliowy, 250 g tłustego twarogu, 1 cukier wanilinowy, 300 g mandarynek z puszki, 200 g truskawek, 1 torebka galaretki truskawkowej.

Z pokrojonej w kawałki margaryny, żółtka, mąki i cukru zagnieść ciasto. Owinąć w folię, włożyć na 30 minut do lodówki. Rozwałkować 3/4 ciasta na płat o śr. 24 cm i wyłożyć nim dno tortownicy. Ciasto nakłuć widelcem. Wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 200°C.

Reklama

Z mleka, proszku budyniowego i cukru kryształu ugotować gęsty krem. Miękki twaróg wymieszać z cukrem wanilinowym. Do masy serowej wmieszać ciepły krem budyniowy. Pozostałe ciasto rozwałkować na podłużny pas. 3

Z tortownicy wyjąć podpieczony korpus. Po jego przestudzeniu obwód formy oblepić surowym pasem ciasta. Środek napełnić połową kremu serowego, rozłożyć połowę odsączonych mandarynek, przykryć pozostałym kremem. Ciasto wstawić do piekarnika. Dopiekać ok. 40 minut w 180°C. Schłodzić w tortownicy. Ciasto wyjąć, udekorować mandarynkami i plasterkami truskawek. Zalać galaretką. Schłodzić.

Dowiedz się więcej na temat: sernik | ciasta | przepisy

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje