Torcik z dynią
Zaskakująco smaczny.
Torcik dyniowy 123RF/PICSEL
Składniki:
Biszkopt:
- 6 jaj
- szklanka mąki
- szklanka cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
Mus:
- 40 dag dyni
- 4 łyżki cukru
Krem:
- 15 dag masła
- 5 łyżek cukru pudru
- łyżka żelatyny
- 20 dag serka mascarpone 30 proc.
- polewa czekoladowa
- ozdoby z cukru lub marcepana
Przygotowanie:
1. Białka ubij, dodaj żółtka i cukier, mąkę, proszek. Piecz 35 minut w temp. 180°C. Ostudź. Przekrój wzdłuż na trzy części. Dynię ugotuj z cukrem.
2. Rozpuść żelatynę. Masło i cukier rozpuść, podgrzej, dodaj żelatynę. Przestudź, dodaj serek, kilka łyżek musu z dyni. Roztrzep. Tort przełóż masą z dyni, udekoruj polewą i cukrowymi dyniami. Schłodź.