Torcik ziemniaczany

Zapiekanka z mięsem i ziemniakami

Czas przyrządzenia: 75 minut

Składniki

  • 50 dag mielonego mięsa z indyka
  • 50 dag mrożonego szpinaku
  • 40 dag ziemniaków
  • 2 obrane cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 dag żółtego sera w plasterkach
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 2 jajka tłuszcz do formy


Sposób przygotowania

Reklama

1. Szpinak rozmroź i osącz. Ziemniaki obierz, potnij w plasterki. Cebule posiekaj. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Rozgrzej masło, podduś na nim szpinak, czosnek i połowę cebuli. Przypraw solą, pieprzem oraz muszkatem. Mięso wymieszaj z pozostałą cebulą i jajkami. Przypraw do smaku. Formę posmaruj tłuszczem.
2. Na spodzie formy równomiernie rozłóż mięsną masę. Na niej plasterki ziemniaków, a potem szpinak.
3. Plasterki sera potnij w paseczki, ułóż z nich kratkę na wierzchu zapiekanki. Piecz 50 min w temp. 200 st.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje