Torciki morelowo-serowe

Dla diabetyków.

Składniki na 4 sztuki:

- 175 g chudego twarożku,
- 20 g fruktozy,
- 4 łyżki oleju,
- 60 ml mleka (1,5 proc),
- szczypta soli,
- wydrążony miąższ z jednej laski wanilii,
- 140 g mąki pszennej (typ 1050),
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- pół słoika moreli dla diabetyków (100g),
- 1-2 łyżki wody mineralnej,
- słodzik w płynie,
- melisa do dekoracji,
- tłuszcz do foremek

Przygotowanie:

80 g twarożku, olej, mleko, sól, miąższ wanilii wrobić za pomocą robota kuchennego. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do powstałej masy, wyrobić. Ciasto wkładać do wysmarowanych tłuszczem foremek i piec w rozgrzanym do 200 st. C ok 20 minut. Morele odsączyć, pokroić w kostkę. Pozostały twarożek wymieszać z wodą mineralną, dodać morele i dosłodzić słodzikiem w płynie. Ciastka wyjąć z foremek i odstawić do ostygnięcia. Masę morelowa nakładać na torciki, dekorować melisą i kawałkami moreli.
Czas przygotowania: 40 minut
Jedna porcja zawiera: 1170 kJ/279 kcal

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje