Tort bananowy z polewą czekoladową

Na specjalne okazje.

article cover
MWMedia

15 dag jogurtu
3 jajka
4 łyżki soku cytrynowego
30 dag cukru
1 cukier waniliowy
1 proszek do pieczenia
300 ml oleju
40 dag mąki
75 dag śmietanki
2 torebki sosu waniliowego (na 250 ml mleka każda)
2 banany
10 dag gorzkiej czekolady
tłuszcz i tarta bułka do formy

Jogurt, jajka, sok z cytryny, cukier, cukier waniliowy i olej wymieszać. Porcjami wsypywać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Przełożyć do tortownicy, piec 50 minut w temperaturze 175 C. Wyjąć z pieca, wystudzić.
Ubić na sztywno 50 dag śmietany. Porcjami wsypywać sos waniliowy. Krem rozsmarować na cieście.
Banany pokroić w plasterki, ułożyć na kremie. Tort wstawić na 30 minut do lodówki.
Czekoladę połamać, przełożyć do rondelka. Dodać 10 dag śmietany i masło, stopić, przestudzić. Polewę rozprowadzić na torcie, schłodzić (2 godz.).

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!". Najlepsze przepisy nagradzamy!

MWMedia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas