Tort bezowy z malinami i jagodami

Na papierze do pieczenia odrysuj od talerzyka dwa okręgi o średnicy ok. 22-24 cm.

Składniki:

  • 6 białek
  • 220 g cukru
  • 4 łyżki cukru brązowego
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej w proszku
  • 10 pokrojonych daktyli
  • 2 łyżki posiekanych migdałów
  • 1 łyżka octu winnego (lub soku z cytryny)

Reklama

Krem:

  • 500 g sera mascarpone
  • 600 g śmietanki 36 proc.
  • 15 g cukru waniliowego

Dekoracja:

  • świeże jagody i maliny

Sposób przygotowania:


Na papierze do pieczenia odrysuj od talerzyka dwa okręgi o średnicy ok. 22-24 cm. Ubij białka na sztywno, dodając stopniowo 2 rodzaje cukru. Dodaj kawę, ocet, pokrojone daktyle i migdały. Wymieszaj. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 5 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 150 stopni i piecz jeszcze 1,5 godziny. Po upieczeniu zostaw bezy w piekarniku na kilka godzin lub na noc. Przygotuj krem: schłodzoną śmietankę ubij, dodaj cukier waniliowy, a na koniec mascarpone. Krótko wymieszaj i posmaruj kremem blaty. Na każdy wyłóż konfiturę wiśniową i świeże maliny. Postaw jeden na drugi, formując tort.


Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje