Tort bezowy z orzechami i bananowym musem na Dzień Mamy

Dzień Mamy, to wyjątkowy dzień w roku, który warto uczcić w szczególny sposób. Najlepszym pomysłem, który na pewno zaskoczy każdą mamę, będzie przygotowanie słodkiego, bezowego tortu z orzechami i bananowym musem. Połączenie delikatnego kremu ze smakiem orzechów, spowoduje że tort stanie się bohaterem i najlepszym prezentem na ten dzień.

Składniki na bezę

  • 5 białek z jajek
  • 250 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu ryżowego

Składniki na mus

  • 120 g serka mascarpone
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • Pół szklanki śmietanki 36% (zimnej)
  • 3 duże banany
  • 100 g orzechów włoskich np. Chandler Bakalland
  • 100 g migdałów np. Bakalland
  • 460 g Kajmaku np. Bakalland

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzewamy do 120 stopni (bez termoobiegu). Następnie blachę wykładamy papierem do pieczenia, na którym rysujemy okrąg o średnicy 20 cm. Za pomocą miksera ubijamy pianę z białek. Podczas ubijania, stopniowo dodajemy cukier, nie przestając miksować. Gotowa piana powinna być bardzo sztywna i gęsta. Na sam koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet, masę ubijamy jeszcze przez ok. minutę. Następnie wykładamy ją na narysowany na papierze okrąg i delikatnie formujemy boki. Pieczemy przez  pierwsze 30 minut w 120 stopniach, później zmniejszamy temperaturę i pieczemy ciasto przez ok. 2 godziny.  Idealna beza powinna być chrupiąca na wierzchu, spodzie i po bokach, a w środku delikatnie wilgotna. W trakcie pieczenia przygotowujemy krem. Miksujemy ser mascarpone, cukier waniliowy śmietankę i banany do momentu aż masa zesztywnieje. Krem wykładamy na upieczoną beze. Wszystko posypujemy posiekanymi orzechami, plasterkami bananów i ozdabiamy masą kajmakową. 

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje