​Tort czekoladowo-gruszkowy

Ten tort robi wrażenie!


Składniki:

  • 4 małe gruszki
  • 150 ml wytrawnego wina białego
  • Sok z jednej cytryny
  • 125 g cukru
  • 3 jajka
  • 150 g cukru pudru
  • Sól
  • 150 ml oleju słonecznikowego
  • 650 g śmietany kremówki
  • 100 g mąki
  • 75 g mąki ziemniaczanej
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 2 płaty żelatyny
  • Opakowanie cukru waniliowego
  • 200 g konfitury malinowej
  • 150 g mlecznej czekolady
  • 2 opakowania przezroczystej polewy do tortów (Tortenguss)

Reklama

Przygotowanie:

Gruszki obrać pokroić na ósemki, wyciąć gniazda nasienne. Wino zagotować z sokiem z cytryny, 500 ml wody i 75 cukru. Włożyć gruszki i gotować 15-20 minut bez przykrycia.

Jajka, cukier puder i sól utrzeć na kremową masę. Powoli dolewać olej i 150 g śmietany.

Mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia wymieszać i dodać do ciasta. Nałożyć do natłuszczonej okrągłej formy, piec w 175 st. C 20-30 minut. Gruszki wyjąć z zalewy. Gruszki i zalewę ostudzić.

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Do 250 g śmietany dodać 50 g cukru i cukier waniliowy. Żelatynę odcisnąć i roztopić. Dodać dwie łyżki śmietany, wymieszać, a następnie połączyć z resztą. Odstawić na 15 minut w chłodne miejsce. Ubić 150 g śmietany i dodać do kremu.

Ciasto uwolnić z formy, przeciąć na dwa blaty i przełożyć konfiturą. Ciasto umieścić w pierścieniu tortownicy. Nałożyć krem i gruszki. Odstawić na 4 godziny w chłodne miejsce.

Czekoladę posiekać. 250 ml zalewy z gruszek i 250 ml wody połączyć, rozpuścić w tym polewę do tortów i czekoladę, podgrzewać cały czas mieszając, gdy jest blisko wrzenia odstawić, ostudzić, nałożyć na tort i wstawić na godzinę do lodówki.

Ubić 100 g śmietany i dekorować tort. Na kleksy śmietany nałożyć odrobina konfitury.


Dowiedz się więcej na temat: ​Tort czekoladowo-gruszkowy

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje