Tort czekoladowo-wiśniowy

Przepis z instrukcją robienia dekoracyjnych wiórków czekoladowych.

Składniki:

- 1 jajko,
- 80 g cukru,
- 20 g mąki,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- 10 g kakao,
- 20 g mąki ziemniaczanej,
- 4 płatki żelatyny,
- 300 g wiśni lub czereśni,
- 400 g pełno-mlecznego jogurtu,
- 200 śmietany,
- 50 g gorzkiej czekolady,
- 70 g wiórków czekoladowych

Przygotowanie:

Jajko rozdzielić. Białko z jedną łyżką wody mocno ubić dosypując przy tym 40 g cukru. Mąkę, proszek do pieczenia, kakao i mąkę ziemniaczaną zmieszać, a następnie wmieszać do ubitego białka. Włożyć do natłuszczonej i posypanej mąką formy (18 cm) wyrównać i piec w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 10-15 minut. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Wiśnie umyć, część odłożyć do dekoracji, pozostałe wypestkować. Jogurt zmieszać z 400 gramami cukru. Spód ciasta wyjąć z piekarnika i uwolnić z formy, zostawić do ostygnięcia. Żelatynę odcisnąć i rozpuścić, zmieszać z 4 łyżkami jogurtu, a następnie z pozostałym jogurtem i odstawić w chłodne miejsce. Śmietanę ubić.
Kiedy jogurt z żelatyną zacznie zastygać wmieszać do niego wiórki czekoladowe i śmietanę. Kulistą formę silikonową (średnica 18 cm, pojemność 1,2 l.) przepłukać zimną wodą (można też użyć kulistej miski - należy ją wtedy wyłożyć folią spożywczą). Krem nałożyć do miski, a na krem wyłożyć wypestkowane wiśnie - można je trochę docisnąć. Odstawić w chłodne miejsce. Po około 20 minutach spód ciasta nałożyć na krem i odstawiać na co najmniej 2 godziny w zimne miejsce. Następnie wybić krem z miski.
Do dekoracji: 50 g czekolady rozpuścić na parze i rozsmarować na plastikowej tacce. Odstawić na 5 minut w chłodne miejsce. Kiedy czekolada stężeje, ale nie będzie jeszcze zupełnie twarda, ścinać nożem wiórki, posypać tort.

Reklama

Czas przygotowania: 75 minut
Jedna porcja zawiera: 790 kJ/189 kcal

Dowiedz się więcej na temat: jaja | krem | tort | torty | wiśnie | ciasta z owocami | ciasta

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje