Tort jabłkowy z adwokatem

Zamiast szarlotki.

Składniki:

- 125 g masła,
- 200 g cukru,
- szczypta soli,
- 2 jajka,
- 125 g mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 75 ml adwokata,
- 500 g małych jabłek,
- 4 łyżki soku z cytryny,
- 4 łyżki białego wina,
- 1 opakowanie budyniu waniliowego (na 0,5 l. mleka, do gotowania),
- 400 ml mleka,
- 250 g śmietany,
- opakowanie cukru waniliowego,
- suszone jabłka do dekoracji,
- tłuszcz i mąka do formy

Przygotowanie:

Masło, 125 g cukru i sól dobrze utrzeć. Pojedynczo wbijać jajka. Zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodawać do ciasta po trochu na przemian z likierem jajecznym. Formę ( ok. 24 cm.) natłuścić i posypać mąką, włożyć ciasto, wyrównać. Piec w 175 stopniach C przez 20-25 minut - odstawić do ostygnięcia.
Jabłka pokroić w cienkie plasterki, wyciąć gniazda nasienne. Plastry włożyć do dużego garnka zalać sokiem z cytryny i winem. Dusić 3-5 minut, osączyć. Budyń i 75 g cukru rozpuścić w 6 łyżkach mleka. Pozostałe mleko zagotować, wlać rozpuszczony budyń, zagotować. Delikatnie wmieszać plastry jabłek, wyłożyć na ciasto i wstawić na godzinę do lodówki. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym, nakładać na warstwę z jabłek. Dekorować plasterkami suszonych jabłek.
Czas przygotowania: 75 minut
Jedna porcja zawiera: 1420 kJ/339 kcal

Dowiedz się więcej na temat: tort | torty | ciasta z owocami | jabłka | szarlotka | ciasta

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje