Tort kakaowo-jogurtowy
Doskonały domowy tort.
Ciasto udekoruj123RF/PICSEL
Składniki:
- 60 g masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- jajko
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 1/2 szklanki mleka
KREM:
- 200 ml kremówki
- 400 ml gęstego jogurtu naturalnego
- 3/4 szklanki cukru pudru
- łyżeczka żelatyny
- 2 łyżki gorącej wody
- Sok z 2 cytryn
POLEWA:
- Szklanka cukru pudru
- łyżka kakao
- 1-2 łyżki wrzątku
- 1/4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Przygotowanie:
1. Ubij mikserem masło z cukrem, dodaj jajko, wymieszaj. Dodaj do masy mąkę, proszek do pieczenia, kakao i mleko. Wymieszaj na gładkie ciasto.
2. Przełóż ciasto do dwóch natłuszczonych i wyłożonych papierem form. Wstaw do gorącego piekarnika (180 st. C) i piecz 40 minut. Wystudź.
3. Wymieszaj jogurt z cukrem i kremówką, dodaj sok i rozpuszczoną w wodzie żelatynę.
4. Przekrój placki i przełóż warstwy kremem. Nie smaruj wierzchu. Wstaw do lodówki na 2 godziny.
5. Połącz kakao z cukrem. Rozpuść kawę we wrzątku. Dodaj kakao z cukrem, wymieszaj blenderem. Wylej na ciasto, nim polewa wystygnie.