Tort kakaowo-jogurtowy

Doskonały domowy tort.

Składniki:

  • 60 g masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • jajko
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki mleka

Reklama

KREM:

  • 200 ml kremówki
  • 400 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • łyżeczka żelatyny
  • 2 łyżki gorącej wody
  • Sok z 2 cytryn

POLEWA:

  • Szklanka cukru pudru
  • łyżka kakao
  • 1-2 łyżki wrzątku
  • 1/4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Przygotowanie:
1. Ubij mikserem masło z cukrem, dodaj jajko, wymieszaj. Dodaj do masy mąkę, proszek do pieczenia, kakao i mleko. Wymieszaj na gładkie ciasto.

2. Przełóż ciasto do dwóch natłuszczonych i wyłożonych papierem form. Wstaw do gorącego piekarnika (180 st. C) i piecz 40 minut. Wystudź.

3. Wymieszaj jogurt z cukrem i kremówką, dodaj sok i rozpuszczoną w wodzie żelatynę.

4. Przekrój placki i przełóż warstwy kremem. Nie smaruj wierzchu. Wstaw do lodówki na 2 godziny.

5. Połącz kakao z cukrem. Rozpuść kawę we wrzątku. Dodaj kakao z cukrem, wymieszaj blenderem. Wylej na ciasto, nim polewa wystygnie.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje