Tort lodowy na maślance z jagodami

Pyszne i efektowne lody domowej roboty.

Składniki:

- 300 g jagód,
- 130 g wafli rurek,
- 4 żółtka,
- 150 g cukru,
- 2 opakowania cukru waniliowego,
- 0,5 l maślanki,
- skórka starta z jednej cytryny,
- 625 g śmietany kremówki

Przygotowanie:

Wafle pociąć lub rozkruszyć. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, wmieszać maślankę i skórkę z cytryny. 500 g śmietany ubić i również delikatnie wmieszać. Masę wstawić na 1,5-2 godziny do zamrażalnika i mieszać co pół godziny. Zanim masa dobrze się zamrozi, wmieszać wafle i jagody. Masę przełożyć do silikonowej formy (22 cm średnicy, ok. 2,75 l pojemności). Wstawić do zamrażalnika na 12 godzin.
Pozostałe rurki rozkruszyć, 125 g śmietany ubić z opakowaniem cukru waniliowego. Tort wyjąć z formy, dekorować bitą śmietaną, pokruszonymi rurkami i pozostałymi jagodami.
Czas przygotowania: 40 minut + czas oczekiwania
Jedna porcja zawiera: 630 kJ/150 kcal

Dowiedz się więcej na temat: lody | jagody | tort | desery

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje