Tort marchewkowy
Łatwy w przygotowaniu.
Ciasto marchewkowe123RF/PICSEL
Składniki:
- 3 jajka
- szklanka oleju roślinnego
- szklanka cukru pudru
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szklanki startej marchewki
- 1/2 szklanki orzechów laskowych
KREM:
- 500 g mascarpone
- 2 łyżki soku cytrynowego
- łyżeczka startej skórki cytrynowej
- 1/2 szklanki cukru pudru
Przygotowanie:
1. Natłuść formę o śr. 20 cm i wyłóż papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 160 st. C.
2. Wymieszaj mikserem na gładką masę jajka, olej i cukier. Dodaj mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, startą marchewkę i połowę posiekanych orzechów. Wyłóż masę do formy.
3. Piecz ciasto ok. 75 minut (sprawdź patyczkiem, czy jest suche w środku). Wyjmij z piekarnika i po 10 minutach wyjmij z formy. Odstaw, aby wystygło.
4. Ubij mikserem mascarpone z cukrem, skórką i sokiem cytrynowym. Przekrój ciasto w poprzek i przełóż warstwy kremem. Resztą posmaruj boki i wierzch. Posyp drugą połową orzechów laskowych.