Tort marchewkowy

Łatwy w przygotowaniu.

Składniki:

  • 3 jajka
  • szklanka oleju roślinnego
  • szklanka cukru pudru
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki startej marchewki
  • 1/2 szklanki orzechów laskowych

Reklama

KREM:

  • 500 g mascarpone
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • łyżeczka startej skórki cytrynowej
  • 1/2 szklanki cukru pudru

Przygotowanie:
1. Natłuść formę o śr. 20 cm i wyłóż papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 160 st. C.

2. Wymieszaj mikserem na gładką masę jajka, olej i cukier. Dodaj mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, startą marchewkę i połowę posiekanych orzechów. Wyłóż masę do formy.

3. Piecz ciasto ok. 75 minut (sprawdź patyczkiem, czy jest suche w środku). Wyjmij z piekarnika i po 10 minutach wyjmij z formy. Odstaw, aby wystygło.

4. Ubij mikserem mascarpone z cukrem, skórką i sokiem cytrynowym. Przekrój ciasto w poprzek i przełóż warstwy kremem. Resztą posmaruj boki i wierzch. Posyp drugą połową orzechów laskowych.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje