Tort naleśnikowy z powidłami

Składniki na 6 porcji.

Tort przyrządź z naleśników
Tort przyrządź z naleśników123RF/PICSEL

1. Poproś, by dziecko wlało do wysokiego naczynia dwa rodzaje mleka. Dodaj żółtka i całe jajka, zmiksuj. Dosypcie mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj na gładkie ciasto. Odstaw na ok. 30 minut.

2. Patelnię mocno rozgrzej. Posmaruj olejem. Łyżką wazową wylewaj porcje ciasta. Smaż grubsze naleśniki, aż zrumienią się z obu stron. Niech maluch posmaruje je powidłami. Ułóż jeden na drugim, formując tort.

3. Białka ubij. Podczas ubijania wsyp cukier puder. Pianę z białek wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Rozsmarujcie ją na wierzchu tortu. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. Piecz, aż beza się zrumieni.

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas