Tort piaskowy

Danie po staropolsku.

1. Jeśli mamy dużo jajek, warto upiec staropolski tort piaskowy. Można go podawać z bananami. Pół kwarty (pół litra) klarowanego masła ucierać w donicy przez pół godziny, następnie dodać po jednym z 12 żółtek i 400 gr. cukru miałkiego.

Reklama

2. 200 gr. krochmalu ryżowego (ryżowej mąki) i 200 gr. mąki kartoflanej wymieszać. Ubić pianę z 12 białek i gdy masło z żółtkami i cukrem wymieszane, dokładać po łyżce ubitej piany i po łyżce mąki. Na ostatek dodać laskę tłuczonej wanilii, kieliszek araku. Wlać do formy wysmarowanej masłem.

3. Piec całą godzinę. Po ostudzeniu udekorować.


Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje