Tort piernikowy

Świąteczne wypieki.

Składniki na16 porcji:

Reklama

Ciasto:
- 15 dag płynnego miodu,
- 20 dag masła,
- 50 dag mąki,
- 3 żółtka,
- 4 łyżki mleka,
- łyżka sody oczyszczonej,
- torebka przyprawy do pierników,
- 10 dag cukru
Masa:
- 2 szklanki mleka,
- 4 łyżki kaszy manny,
- 30 dag cukru pudru,
- 25 dag masła,
- 20 dag dżemu z czarnej porzeczki,
Polewa:
- 10 dag masła lub margaryny,
- 15 dag cukru,
- 2 łyżki kakao

Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki ciasta dokładnie wyrób mikserem na jednolitą masę. Ciasto przykryj, odstaw do lodówki na dobę.
Następnego dnia podziel ciasto na 4 części, każdą ułóż w osobnej foremce (tortownicy). Piecz po ok. 45 minut w temp. 180 st. C. Ostudź.
2. Przygotuj krem: w rondelku zagotuj mleko, wsyp kaszę mannę i cukier, gotuj, aż masa zgęstnieje. Wystudź. Miękkie masło utrzyj mikserem na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodawaj po łyżce kaszki, ewentualnie dodaj kilka kropel zapachu waniliowego. Placki przekładaj na przemian dżemem porzeczkowym i kremem z kaszki, dociśnij.
3. Przygotuj polewę: masło stop w rondelku, wsyp cukier, wlej kakao rozprowadzone niewielką ilością wody. Gotuj mieszając przez 5 minut, przestudź, oblej przygotowany piernik. Udekoruj kandyzowanymi owocami, odstaw na 2-3 dni.
Czas przygotowania: 100 minut

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Dowiedz się więcej na temat: ciasto | tort | torty | Kuchnia świąteczna - Boże Narodzenie | ciasta

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje