Tort porzeczkowo-czekoladowy

Bez pieczenia.

Składniki:

- 100 g masła,
- 300 g ciasteczek czekoladowych,
- 9 płatów białej żelatyny,
- 300 g czerwonej porzeczki,
- 250 g jogurtu naturalnego,
- 250 g mascarpone,
- 75 g cukru,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 300 ml soku z porzeczki lub z innych czerwonych owoców,
- 125 g śmietany,
- 40-50 g białej czekolady,
- pół łyżeczki cukru pudru

Reklama

Przygotowanie:

Masło roztopić, dodać dobrze rozkruszone ciasteczka (2 można zostawić do dekoracji) i dobrze wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy (26 cm) i wyrównać. Odstawić na pół godziny w chłodne miejsce. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Jogurt, mascarpone, cukier, cukier waniliowy wymieszać, powoli dodawać sok owocowy. Żelatynę odcisnąć i rozmieszać z 2-3 łyżkami kremu. Następnie wymieszać z pozostałym kremem i odstawić w chłodne miejsce na 5-10 minut. Śmietanę ubić. Gdy krem zacznie tężeć, wmieszać śmietanę i porzeczki. Krem nałożyć na przygotowany spód i wyrównać. Wstawić do lodówki na min. 5 godzin (najlepiej na noc) i uwolnić z formy za pomocą zwilżonego noża. Dekorować pokruszonymi ciasteczkami, porzeczkami i wiórkami czekolady. Oprószyć cukrem pudrem.
Czas przygotowania: 45 minut
Jedna porcja zawiera: 1470 kJ/351 kcal

Dowiedz się więcej na temat: tort | Mascarpone | porzeczki | 45 minut

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje