Tort Sachera

Czekoladowy wypiek z Wiednia.

Składniki:

●2 tabliczki czekolady deserowej

Reklama

●8 jajek

●150 g masła

●op. cukru waniliowego

●150 g cukru

●150 g mąki

●łyżeczka proszku do pieczenia

●2-3 łyżki cukru pudru

●słoik (350 g) marmolady morelowej

●2 łyżki likieru morelowego.

Polewa:

●200 g czekolady

●łyżka oleju

●200 g cukru

Przygotowanie:

1. Czekoladę połam, stop w kąpieli wodnej. Oddziel żółtka od białek. Masło utrzyj z cukrami. Ucieraj dalej, dodając po 1 żółtku. Wlej ostudzoną czekoladę, wymieszaj. Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia. Przesiej do masy czekoladowej. Białka ubij z cukrem pudrem. Wmieszaj do ciasta. Tortownicę wyłóż pergaminem. Wlej ciasto. Piecz ok. godz. w 180°C. Ostudź w formie. Wyjmij i przekrój na 2 blaty.

2. Marmoladę podgrzej z likierem. Przełóż ciasto, a następnie odstaw do zastudzenia.

3. Zrób polewę: stop czekoladę, połącz z olejem. W garnku wymieszaj wodę z cukrem i zagotuj. Ostudź, chłodny roztwór dodaj do czekolady, wymieszaj. Nałóż na tort.

Ciekawostka:

Legendarny tort stworzył 16-letni Franz Sacher, uczeń szefa kuchni na dworze księcia Metternicha w 1832 roku. Dziś powstaje w słynnej cukierni Hotelu Sacher w Wiedniu.



Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje