Tort serowo-makowy z gwiazdkami

Świąteczne wypieki.

Składniki:

Na ciasto:
- 175 g mąki,
- 60 g cukru pudru,
- opakowanie cukru waniliowego,
- żółtko,
- 125 g masła
Na nadzienie:
- 750 g chudego twarogu,
- 150 g cukru,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- 50 g mąki ziemniaczanej,
- opakowanie masy makowej (250 g),
- 4 jajka,
- 50 g rodzynek,
- żółtko,
- cukier puder

Przygotowanie:

Mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, żółtko i tłuszcz włożyć do miski i wyrobić za pomocą robota kuchennego. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na pół godziny. Twaróg, cukier, sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną i masę makową włożyć do miski. Jajka rozdzielić. Żółtka wmieszać do masy makowej. Białka ubić na sztywna pianę, wmieszać do masy razem z rodzynkami. Ciasto rozwałkować między dwoma warstwami folii i wyciąć krążek o średnicy 24 cm. Okrągłą formę (24 cm) natłuścić. Włożyć ciasto a następnie masę. Piec w 175 st. C 60 minut. Z pozostałego ciasta wyciąć 12 gwiazdek, ułożyć na cieście 10 minut przed końcem pieczenia i posmarować żółtkiem. Oprószyć cukrem pudrem.

Dowiedz się więcej na temat: ciasta | torty | Kuchnia świąteczna - Boże Narodzenie

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje