Tort "Skrzydła anioła"

Idealny na przyjęcia komunijne.


Reklama

 


Składniki:

  • 125 g masła
  • Sól
  • 275 g cukru
  • 3 jajka
  • 125 g maki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki + 600 g śmietany
  • Słoik (720 ml wiśni
  • 35 g maki ziemniaczanej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • 500 g twarogu
  • 500 g mascarpone
  • 200 g białej czekolady
  • 3 opakowania cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka złotych i srebrnych perełek

Przygotowanie:

Masło, sól i 100 g cukru utrzeć za pomocą robota kuchennego. Kolejno dodawać jajka. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać do ciasta na przemian z 3 łyżkami śmietany. Ciasto umieścić w okrągłej formie, wyrównać i piec w 175 st. C przez 20-25 minut. Wyjąć, ostudzić, uwolnić z formy, przeciąć w poprzek tak, aby powstały dwa blaty ciasta.

5 łyżek soku spod wiśni zmieszać z 50 g cukru i mąką ziemniaczaną. Pozostały sok zagotować dodać przygotowany roztwór i gotować 1 minutę, cały czas mieszając. Wmieszać wiśnie. Kisiel przestudzić i rozsmarować na blacie ciasta, odstawić, aby ostygło. Twaróg,  mascarpone i 125 g cukru wymieszać i nałożyć na wiśnie. Przykryć drugim blatem ciasta lekko docisnąć. Odstawić na 45 minut w chłodne miejsce. Z białej czekolady ściąć wiórki. 600 g śmietany ubić, dosypując 3 opakowania cukru waniliowego. Tort przeciąć na pół, obie części rozsunąć, aby utworzyły "skrzydła". Dekorować bitą śmietaną, wiórkami białej czekolady, cukrem pudrem i cukrowymi perełkami.

Dowiedz się więcej na temat: Tort "Skrzydła anioła"

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje