Tort trójkolorowy z bezikami

Efektowny tort z masą chałwową i czekoladową.

Składniki:

Biszkopt:
- 6 jaj, 1/2 łyżki proszku do pieczenia,
- szklanka cukru, cukier waniliowy,
- szklanka mąki,
- łyżka mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki kakao, małe beziki.
Masa chałwowa:
- 20 dag chałwy, cukier waniliowy,
- 4 żółtka, łyżka mąki ziemniaczanej,
- szklanka mleka, 35 dag masła.
Masa czekoladowa:
- 2 jajka, 1/3 szklanki cukru,
- jedna gorzka czekolada,
- kostka masła.

Przygotowanie:

Jajka ubić, dodać resztę składników, dokładnie wymieszać. Upiec biszkopt.
Masa chałwowa: żółtka rozmącić z 1/2 szklanki mleka, dodać mąkę ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym. Na gorące mleko wlać żółtka, zagotować i ostudzić. Masło utrzeć, dodać chałwę i krem.
Masa czekoladowa: jajka i cukier ubić, masło utrzeć, dodać jajka i roztopioną czekoladę. Biszkopt przeciąć, smarować masą, przekładać bezikami.
1 porcja: 670 kcal
Czas przygotowania: 60 minut

Reklama

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Dowiedz się więcej na temat: tort | ciasta

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje