Tort z gruszką i białym winem

Na przyjęcia komunijne.

Składniki na 12 porcji:

t - 10 dag gorzkiej czekolady,
- 3 jaja,
- niepełna szklanka cukru,
- 3/4 szklanki mąki,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 puszki gruszek,
- 2 łyżki żelatyny,
- 4 łyżki soku z cytryny,
- 1/2 szklanki białego wina,
- 1 opak. śmietanki kremówki,
- cukier waniliowy.

Przyrządzanie:

Białka jajek ubić na sztywną pianę z dodatkiem 4 łyżek zimnej wody i 1/2 szklanki cukru. Wymieszać z żółtkami, ubijać, połączyć z mąką i proszkiem do pieczenia. Dodać posiekaną czekoladę. Wymieszać.
Spód tortownicy wyłożyć pergaminem. Wlać ciasto, piec około 20 min. w temp. 170 - 175 st. C.
Po ostudzeniu biszkopt rozkroić na dwa równe placki.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Gruszki z puszki osączyć, zmiksować z resztą cukru i sokiem z cytryny. Żelatynę podgrzewać na wolnym ogniu, aż się rozpuści, połączyć z powstałym musem z gruszek i dodać białe wino. Wymieszać.
Ubić szklankę śmietanki z cukrem waniliowym. Dodać do masy. Włożyć jedną warstwę ciasta do tortownicy i posmarować je masą gruszkową. Przykryć drugim plackiem i ochładzać 2 godziny. Na koniec posmarować masą boki i wierzch tortu. Udekorować.
1 porcja: 410 kcal
Czas przygotowania: 80 minut

Reklama

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Dowiedz się więcej na temat: torty | ciasto

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje