Tort z kremem cytrynowym

Pyszne ciasto o orzeźwiającym smaku

Składniki:

  • 250 g masła
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 4 jajka
  • 3 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • szklanka jogurtu naturalnego

Reklama

KREM CYTRYNOWY:

  • 250 g masła
  • 3 jajka
  • skórka starta z cytryny
  • 2/3 szklanki soku z cytryny
  • 1 i 1/3 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

KREM MASCARPONE:

  • szklanka kremówki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki skórki cytrynowej
  • 200 g mascarpone

Przygotowanie:


1. Ubij mikserem masło, cukier i esencję waniliową. Dodaj roztrzepane jajka oraz stopniowo mąkę, proszek do pieczenia, mleko, jogurt i wiórki kokosowe.

2. Wyłóż ciasto do dwóch form (natłuszczonych i wyłożonych papierem do pieczenia). Wstaw do rozgrzanego piekarnika (170 st. C). Piecz 50 minut. Ostudź.

3. Krem cytrynowy: Połącz wszystkie składniki w rondelku. Podgrzewaj, mieszając, na małym ogniu, aż krem zagotuje się i zacznie gęstnieć. Przykryj i wstaw do lodówki na minimum 4 godziny.

4. Krem mascarpone: Ubij kremówkę, cukier i skórkę, potem dodaj mascarpone.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje