Składniki na 4 porcje: - 200 g marchewki, - 3 łodygi selera naciowego, - 6 pomidorów, - 2 ząbki czosnku, - papryczka chili, - gałązka rozmarynu, - 3 gałązki bazylii, - 4 łyżki oliwy z oliwek, - łyżeczka mąki, - 250 ml bulionu warzywnego, - sól, pieprz, - 2 opakowania Tortellini (po 220g), - 1-2 łyżki czerwonego octu winnego Przygotowanie: Marchewkę, selera i pomidory (wypestkowane) pokroić w drobną kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Chili wypestkować i posiekać. Zioła również. Dwie łyżki oleju rozgrzać na patelni. Przesmażyć, czosnek, marchewkę i selera. Oprószyć mąką, ponownie przesmażyć. Dodać połowę pomidorów i bulion. 5 minut gotować na mocnym ogniu. Doprawić solą, pieprzem i chili, dodać zioła. Dodać pozostałe pomidory i gotować 5 minut. Tortellini przesmażyć przez 5 minut na 2 łyżkach oleju. Doprawić solą i pieprzem. Sos doprawić solą i octem. Podawać. Czas przygotowania: 30 minut Jedna porcja zawiera: 1340 kJ/320 kcal