Tortilla z kurczakiem (267kcal)

Z kuchni meksykańskiej.

Składniki:pół fileta z piersi kurczaka (60g), liść sałaty (10g), 3 plasterki pomidora (21g), średni ogórek (100g), 2 łyżki jogurtu naturalnego (30g), ząbek czosnku (7g), łyżeczka oleju słonecznikowego (5ml), pół łyżeczki masła (3g), 2 łyżki mąki kukurydzianej (20g), 1,5 łyżeczki mąki pszennej (10g), szczypta soli, woda. Do wykonania przepisu potrzebne będą też przyprawy i zioła, np. papryka w proszku, bazylia, tymianek lub mieszanka przypraw do gyrosa.

Reklama

Przygotowanie

Ciasto: Obie mąki przesiać przez sitko. Dodać masło i wymieszać. Powoli dodawać wodę w takiej ilości by ciasto nie było zbyt luźne. Sporządzone ciasto przykryć ściereczką i odstawić na kilka chwil. Następnie ciasto rozwałkować formując okrągły placek. Placek przekładamy na cieniutko posmarowaną olejem blachę i wstawiamy do rozgrzanego do 200 st C piekarnika. Można też delikatnie posmarować go tłuszczem z wierzchu.

Mięso: Filety dokładnie umyć i osuszyć. Wykroić tłuste części. Pokroić w poprzek na paski. Pół łyżeczki oleju wymieszać z mieszanką ziół i przypraw. Przełożyć do niej mięso. Całość odstawić na kilka chwil aby mięso przeszło aromatem ziół. Rozgrzać patelnię i przerzucić na nią mięso. Nie dodawać już tłuszczu. Delikatnie obsmażyć kawałki mięsa po czy przykryć patelnię pokrywką i dusić mięso aż do uzyskania pożądanej miękkości.

Sos: 2/3 ogórka zetrzeć na tarce i odsączyć z soku. Czosnek przecisnąć przez praskę. Ogórka i czosnek połączyć z jogurtem naturalnym.

Tortillę posmarować z jednej strony łyżką sosu czosnkowego. Po środku ułożyć porwany listek sałaty, na nim mięso, pomidora i ogórka. Całość polać resztą sosu. Placek zawinąć i smarując lekko brzegi wodą skleić.

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Dowiedz się więcej na temat: ciasto | mięso | drób | kuchnia hiszpańska | kurczak

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje