Tosty z twarożkiem, marynowaną dynią i orzechami

Idealne na śniadanie

Składniki na tosty

  • 250 g białego twarogu
  • 1 opakowanie jogurtu naturalnego
  • 100 g orzechów włoskich np. Chandler Bakalland
  • Kilka kromek pełnoziarnistego pieczywa
  • Kilka łyżek płynnego miodu

Reklama

Składniki na marynowaną dynię

  • 1 duża dynia
  • 3 szklanki cukru trzcinowego
  • Kilka goździków
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu w ziarnach
  • 1 szklanka octu winnego  
  • Szczypta chilli
  • Sól do smaku

Przepis na tosty

Twaróg rozrabiamy z jogurtem, dodajemy posiekane orzechy. Wszystko dokładnie mieszamy. Pokrojone kawałki chleba podpiekamy w piekarniku przez ok. 5 minut. Na gotowe grzanki nakładamy twaróg, zamarynowaną dynię i posiekane orzechy włoskie. Gotowe grzanki polewamy łyżeczką miodu do smaku.

Przepis na marynowaną dynię  

Do garnka wlewamy wodę, ocet i przyprawy (bez soli). Ustawiamy garnek na małym ogniu i czekamy aż wszystko się zagotuje. Następnie dodajemy łyżeczkę soli i ewentualnie dodatkowo przyprawiamy według uznania. W osobnym garnku gotujemy dynię pokrojoną w drobną kostkę, do momentu aż będzie miękka, pamiętajmy o tym, że dynia nie może się rozpadać. Tak ugotowaną dynię przekładamy do dużego słoika ze szczelną zakrętką i zalewamy marynatą. Słoik odstawiamy do góry dnem i czekamy aż wystygnie. Słoik po otwarciu możemy przechowywać w lodówce nawet przez tydzień.

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje