Tradycyjna kutia

Z dawnych Kresów, podawana tylko w Wigilię

Czas przyrządzenia: 60 minut
Składniki dla: 6-8 porcji

Składniki

  • 500 g pszenicy
  • 200 g płynnego miodu (najlepiej spadziowego)
  • szklanka maku
  • po 100 g posiekanych orzechów laskowych i włoskich
  • 150 g rodzynek

Sposób przygotowania

1. Przebrane, umyte ziarna pszenicy zalej przegotowaną wodą i odstaw na noc. Ugotuj w tej samej wodzie. Odcedź. Ostudź. Pszenicę włóż do lnianego woreczka i uderzaj drewnianym tłuczkiem, aż odejdą łuski. Ponownieprzebierz, oddziel czyste ziarna.
2. Mak zalej wrzątkiem. Gdy napęcznieje (po ok. 2 godz.), odcedź i dwukrotnie zmiel. Rodzynki namocz, osącz. Orzechy posiekaj. Miód ogrzej, wymieszaj z makiem i bakaliami. Połącz z pszenicą. Przed podaniem dowolnie udekoruj.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje