Tradycyjny brytyjski sos jabłkowy

Na zimno lub na ciepło.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

Składniki:

  •  1 kg jabłek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 15 g masła
  • 2 łyżki calvadosu
  • 75 g brązowego cukru
  • Kawałek świeżego imbiru
  • Pół laski wanilii
  • 1 goździk
  • 1 owoc kardamonu
  • Gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Jabłka obrać, pokroić w gruba kostkę. Umieścić w rondelku, dodać sok z cytryny, 200 ml wody, masło, calvados i cukier. Imbir obrać i utrzeć, dodać do jabłek. Dodać rozciętą laskę wanilii i pozostałe przyprawy.

Jabłka zagotować I gotować aż jabłka zaczną się rozpadać. Ewentualnie doprawić cukrem i gałką muszkatołową. Można przetrzeć przez sito. Można podawać na ciepło lub na zimno.

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas