Tradycyjny krupnik

Po 9. miesiącu możesz zrobić dla swojej pociechy krupnik. Z pewnością mu posmakuje.

Przed podaniem zmiksuj warzywa
Przed podaniem zmiksuj warzywa 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 3 łyżki kaszy jęczmiennej
  • 1 ziemniak
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • kawałek piersi indyka
  • 3 łyżki mleka
  • liść laurowy
  • majeranek

Sposób przygotowania:

Kaszę jęczmienną zalej wrzątkiem i zagotuj. Dodaj liść laurowy, pół łyżeczki majeranku oraz pokrojone w kostkę marchew, pietruszkę i ziemniaka. Gdy warzywa i kasza będą miękkie, dołóż do zupki - ugotowane osobno i rozdrobnione - mięso indyka. Dla dziecka przed 12. miesiącem jarzyny rozgnieć widelcem. Jeśli chcesz wzbogacić danie natką, posiekaj ją i zagotuj z zupką.

Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas