Tradycyjny lunchbox z chrupiącym deserem

Zabierz ze sobą do pracy!

Składniki

  • 1 pierś z kurczaka
  • 150 g świeżego jarmużu
  • 100 g żurawiny całe owoce np. Bakalland
  • ½ puszki ciecierzycy
  • 100 g migdałów np. Bakalland
  • Mała kiść winogron
  • Sól i pieprz
  • Ząbek czosnku

Sposób przygotowania

Pierś kurczaka myjemy, wycieramy papierowym ręcznikiem, posypujemy przyprawami i nacieramy oliwą z oliwek. Smażymy na patelni grillowej cały kawałek kilka minut z każdej strony. Ważne, żeby pierś była usmażona, ale nie zbyt sucha. Następnie myjemy jarmuż i rozdrabniamy całe liście na mniejsze kawałki. Jarmuż zalewamy wrzątkiem (dzięki temu po usmażeniu zachowa zielony kolor). Na patelni rozgrzewamy olej i wyciskamy na nią ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Po chwili dodajemy jarmuż i smażymy przez chwilę. Gotowy łączymy z ciecierzycą i żurawiną, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W jednym pudełku układamy jarmuż, a na nim pokrojoną pierś z kurczaka, do dwóch mniejszych wsypujemy migdały i garść winogron. 

INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje