Tradycyjny mazurek

Klasyka na wielkanocnym stole.

Składniki:

Składniki na kruche ciasto

  • 350 g przesianej mąki
  • 100 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 200 g zimnego masła
  • 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • 2 żółtka

Reklama

Składniki na nadzienie

  • 460 g masy kajmakowej o smaku kakaowym np. Bakalland
  • 50 g suszonych moreli np. Bakalland
  • 50 g płatków migdałów np. Bakalland
  • 50 g orzechów włoskich Chandler np. Bakalland

Przygotowanie:

Przepis na ciasto:
1. Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej cukier puder, szczyptę soli i śmietanę. Następnie zimne maso kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do pozostałych składników. Całość delikatnie siekamy nożem.
2. Do wszystkiego dodajemy żółtka i ponownie delikatnie siekamy. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy na ok 45. minut do lodówki. Po tym czasie ciasto przekładamy na blachę, wcześniej wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia. Dokładnie wylepiamy spód. Pieczmy w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 minut, tak aby ciasto miało jasnozłoty kolor. Przed włożeniem możemy posmarować ciasto białkami pozostałymi z jajek.  
Przepis na nadzienie:
1. Na wystudzone ciasto, wykładamy masę kajmakową. Następnie mazurek ozdabiamy bakaliami według naszych upodobań - możemy tworzyć fantazyjne wielkanocne wzory.
2. Gotowy mazurek wstawiamy do lodówki.

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje