Tradycyjny sernik z morelami

Smakuje wszystkim!

Składniki:

Na spód:

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g mielonych migdałów bez skórki
  • 100 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  •  1 jajko
  • 125 g miękkiego masła

Reklama

Masa serowa:

  • 1/2 kg wydrylowanych moreli
  • 750 g kremowego sera (20 proc. tłuszczu)
  • 2 opakowania budyniu waniliowego w proszku
  •  70 g cukru
  •  4 jajka

Przygotowanie:

1. Zagnieć kruche ciasto (połącz składniki i wyrabiaj), uformuj kulę. Owiń ją w folię i wstaw do lodówki na pół godziny. Morele pokrój na ćwiartki. Ser wymieszaj z budyniem w proszku, cukrem i jajkami. 2/3 schłodzonego kruchego ciasta rozwałkuj i wyłóż nim spód i brzegi tortownicy.

2. Wlej masę serową, równomiernie rozłóż morele. Pozostałe ciasto pokrusz na wierzchu. Piecz w temperaturze 200 stopni C ok. 1 godziny (jeśli ciasto będzie się zbyt mocno rumienić, przykryj je folią aluminiową).

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje