Trata z budyniem domowej roboty

Tarta to pretekst do pobudzenia wyobraźni w kuchni. Można łączyć smaki do woli – zarówno na słodko, jak i na słono. Owoce, budyń, krem, czekolada, beza, kruszonka, galaretka, konfitura, bita śmietana to idealne towarzystwo dla kruchego ciasta. Nie bójcie się eksperymentować – łączcie smaki i kolory. Wypróbowałam już mnóstwo przepisów na ciasto, które jest podstawą tarty. Poniżej wypracowany przez lata i sprawdzony przepis, dzięki któremu spód wychodzi zawsze idealnie kruchy.

Domowa tarta smakuje najlepiej
Domowa tarta smakuje najlepiej materiały prasowe

Przepis pochodzi z książki Darii Ładochy "Gotuj zdrowo dla dzieci":

Składniki na ciasto:

  • 240 g mąki orkiszowej lub pszennej
  • 160 g masła 75 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka śmietanki 30%
  • szczypta soli
  • 1 mały ekstrakt z wanilii    

Składniki na budyń:

  • 50 g białej czekolady
  • 1/2 l mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej  

Składniki na nadzienie owocowe:

  • 100 g suszonych daktyli namoczonych w zimnej wodzie
  • 3 gruszki
  • 1 łyżka masła 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu  

Składniki na kruszonkę:

  • 150 g mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru 125 g masła (zimnego) 

Przygotowanie:

Ciasto: Z mąki, masła, soli, ekstraktu z wanilii, cukru pudru, żółtek oraz łyżki śmietany wyrób ciasto, zawiń w folię i wstaw do lodówki na pół godziny. W tym czasie przygotuj formę do pieczenia tarty - wyłóż ją papierem do pieczenia lub posmaruj masłem i posyp bułką tartą. Piekarnik nastaw na 180°C. Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkuj je na cienki placek, wyłóż nim formę, nakłuj widelcem i piecz na złoty kolor przez 15 minut.  

Budyń: Czekoladę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach lub zmiksuj w blenderze. Wszystkie składniki umieść w rondlu z grubym dnem i podgrzewaj około 10 minut, aż masa zgęstnieje. Podczas gotowania masę należy mieszać. Gdy będzie gęsta, zdejmij ją z ognia.  

Owoce: Gruszki umyj, obierz ze skórki i pokrój w łódeczki, usuwając gniazda nasienne. W rondlu rozpuść masło, dodaj miód, cynamon oraz gruszki. Duś około 10 minut bez przykrycia. Daktyle odsącz z wody i pokrój na małe kawałki.  

Kruszonka: Do miski włóż masło, obie mąki i cukier. Rozcieraj palcami, aż powstanie kruszonka.  

Na podpieczony spód wylej budyń, wyrównaj łopatką i ułóż gruszki wraz z daktylami. Posyp kruszonką i wstaw do piekarnika ustawionego na 200°C na 15 minut. Piecz, aż kruszonka się zezłoci.

INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas