Trufle orzechowe

Składniki dla: 25 sztuk

Składniki

  • 1½ szklanki ulubionych orzechów
  • moczonych przez 2 godziny
  • w ½ szklanki mleka roślinnego
  • ½ szklanki daktyli
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 2 łyżki kakao lub karobu
  • 3 łyżki syropu klonowego (lub więcej)
  • szczypta soli himalajskiej lub morskiej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • Do obtoczenia trufli:
  • niełuskany sezam
  • drobno posiekane orzechy
  • wiórki kokosowe

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki trufli zmiksować (masa nie musi być idealnie gładka) i wstawić na pół godziny do lodówki, następnie formować małe kuleczki i obtaczać je w sezamie, orzechach i wiórkach. Trufle przechowywać w szklanym pojemniku w lodówce. Trufle za każdym razem mogą mieć inny smak – wystarczy zmienić gatunek orzechów. Zamiast daktyli można dodać niesiarkowane morele lub suszone śliwki. Zamiast siemienia lnianego można dodać do trufli szałwię hiszpańską (nasiona chia) lub niełuskany.

Reklama

Przepis pochodzi z książki "Alkaliczne gotowanie przy zielonym stole", B. Sokołowska, E. Skorupska

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje