Truskawkowa legumina

Taki deser będzie idealny na upalne dni. Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu.

Truskawkowa legumina to deser idealny na upalne dni
Truskawkowa legumina to deser idealny na upalne dni 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 37,5 dag mielonego twarogu
  • 2 op. cukru wanilinowego
  • 25 dag serka mascarpone
  • 7,5 dag cukru
  • 12,5 kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki likieru migdałowego
  • 10 podłużnych biszkoptów
  • 6 łyżek likieru truskawkowego
  • 60 dag truskawek
  • 1 łyżeczka kakao
  • mięta i cytryna do dekoracji

1. Twaróg zemleć, utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym, śmietaną oraz likierem migdałowym. Do masy dodać serek mascarpone, a następnie ubić mikserem na puszysty krem. Formę (o wymiarach 16 x 29 cm) wyłożyć biszkoptami.

2. Ciastka skropić likierem truskawkowym. Na tym rozsmarować krem i wstawić deser do lodówki na 30 minut. W tym czasie truskawki opłukać, oczyścić i pokroić na połówki. Wierzch deseru posypać kakao. Przykryć pokrojonymi truskawkami.

Życie na Gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas