Truskawkowa panna cotta

To jeden z ulubionych deserów Włochów. Chociaż pochodzącą z północnej Italii panna cottę można podawać z różnymi owocami, najlepiej smakuje ze słodkimi truskawkami.

Panna cotta z truskawkami
Panna cotta z truskawkami123RF/PICSEL

Składniki:

  • 800 ml śmietany 36%
  • 11 dag cukru
  • półtorej łyżki żelatyny
  • laska wanilii
  • 22 dag truskawek

Przygotowanie:

Wanilię rozkrój, wyjmij miąższ. Śmietanę zagotuj z 8 dag cukru i miąższem waniliowym. Żelatynę namocz w 50 ml zimnej wody. Dodaj do ciepłej śmietany, mieszaj, aż żelatyna się dokładnie rozpuści. Masę przelej do filiżanek, foremek lub miseczek. Gdy ostygnie, wstaw do lodówki na ok. 8 godzin.

Pokrojone owoce gotuj z resztą cukru 15-20 minut. Ostudź, zmiksuj (jeśli mus wyszedł za rzadki, można jeszcze go podgotować, redukując ilość wody). Polej pannę cottę przed podaniem.

Chwila dla Ciebie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas