Trzy mniej znane składniki dobre dla kości i stawów

Bez złamań, bólu i kłopotów z chodzeniem.

10 dag brukselki pokryje z nawiązką dzienne zapotrzebowanie na wit. C.
10 dag brukselki pokryje z nawiązką dzienne zapotrzebowanie na wit. C. 123RF/PICSEL

Witamina C

Pomaga wytwarzać kolagen, białko, które jest głównym budulcem tkanki łącznej - m.in. ścięgien, chrząstki stawowej i kości. Witamina C ma też właściwości przeciwzapalne. Jest nietrwała, bo wrażliwa m.in. na działanie tlenu, promieni UV, wysokich temperatur, za to odporna na zamrażanie. Lepiej jednak jeść jak najmniej przetworzone dania, a owoce całe, a nie rozdrobnione. Potrzeba jej ok. 75 mg dziennie. Dobre źródła: czarne porzeczki, natka, papryka, brukselka, kiwi, cytrusy.

Zmysłowe smaki: Ciasto cytrynoweInteria.tv
Dwie kromki razowego chleba dostarczą pół dziennej porcji magnezu
Dwie kromki razowego chleba dostarczą pół dziennej porcji magnezu123RF/PICSEL

Magnez

Odgrywa kluczową rolę w przekształcaniu witaminy D w jej aktywną formę, która wspiera wchłanianie wapnia. Dzięki nim kości są gęstsze, a więc mocniejsze. Osoby po 30. roku życia potrzebują 320 mg magnezu dziennie (kawosze i nerwusy aż 500 mg). Lepiej przyswajamy magnez razem z białkiem zwierzęcym (mięso) oraz laktozą (mleko). Dobre źródła:  kasza gryczana i jaglana, brązowy ryż, pełnoziarniste pieczywo, płatki owsiane, migdały, orzechy, pestki dyni.

W 10 dag twarogu jest 5 µg witaminy K
W 10 dag twarogu jest 5 µg witaminy K123RF/PICSEL

Witamina K

Aktywuje osteokalcynę, czyli białko odpowiedzialne za tworzenie kości. Osteokalcyna wiąże się z minerałami i pomaga zapobiegać utracie wapnia. Potrzebujemy 55 µg witaminy K dziennie, ale w żywności jest jej mało, warto rozważyć suplementowanie. Różne formy witaminy K zawierają: wątróbka, jaja, mięso, produkty fermentowane jak twaróg i kiszona kapusta. Formę K2 produkują bakterie jelita cienkiego.

Jak usmażyć wątróbkę drobiową?Interia Kulinaria
Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas