Trzy szybkie sosy do dań z grilla

Do ryb, warzyw i dań z mięsa.

Składniki:

Reklama

- kawałek imbiru (ok. 1 cm),
- łyżeczka nasion kopru włoskiego,
- 1 limonka,
- 2-3 łyżki oleju,
- 1 łyżeczka miodu,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka sosu sojowego,
- 1 pomarańcza,
- 50 ml soku pomidorowego,
- 1 łyżka syropu klonowego,
- pieprz,
- 1 szalotka,
- 2 gałązki tymianku,
- 5-6 łyżek oliwy z oliwek,
- sos Worchester,
- pół łyżeczki brązowego cukru

Przygotowanie:

Na sos do ryb: imbir obrać i drobno posiekać. Koper lekko prażyć na patelni bez tłuszczu. Limonkę wycisnąć. Sok z limonki, olej, miód, koper i imbir wymieszać.
Na sos do warzyw: Czosnek obrać i drobno posiekać, pomarańczę wycisnąć. Sos sojowy, 3 łyżki soku pomarańczowego, sok pomidorowy, syrop klonowy i czosnek wymieszać, doprawić pieprzem.
Na sos do mięs: Szalotkę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Tymianek umyć, listki grubo posiekać. Oliwę z oliwek, odrobinę sosu Worchester, szalotkę, brązowy cukier i tymianek wymieszać.
Czas przygotowania: 15 minut

Znasz lepszy przepis?Przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Dowiedz się więcej na temat: S.O.S. | grill | sos

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje