Trzy wege sery z orzechów i z... charakterem

Na fali popularności diety roślinnej, coraz częściej decydują się na nią również mięsożercy. Nie tylko moda, ale też różnorodność weganizmu jest pociągająca. I tak np. z orzechów można zrobić... ser. Aby nadać mu charakter, Miki Mottes poleca doprawić go po swojemu.

Ser z nerkowców
Ser z nerkowców123RF/PICSEL

- W dzisiejszych czasach dieta roślinna stała się tak popularna, że decydują się na nią nie tylko weganie i wegetarianie - zauważa we wstępie swojej książki "Simple Happy Kitchen. Ilustrowany przewodnik po roślinnym stylu życia" Miki Mottes. Co więcej, autor przekonuje, że dieta roślinna może być wspaniała i niezmiernie zróżnicowana. Jego zdaniem warto prowadzić wegański styl życia, aby jeść lepiej i zdrowiej, bowiem właśnie taka jest dieta roślinna - jest też przyjazna dla zwierząt i środowiska.

Na dowód tego, że dieta roślinna może być zróżnicowana, Mottes zdradza przepisy na wegańskie sery z... orzechów.

Pierwszy przygotowuje z nerkowców i migdałów. Zaczynamy od namoczenia w wodzie - najlepiej przez noc - dwóch szklanek nerkowców i szklanki migdałów. Namoczone orzechy przekładamy do blendera, wlewamy sok z cytryny, wsypujemy szklankę płatków drożdżowych, dodajemy łyżkę stołową pektyny jabłkowej i szczyptę soli himalajskiej do smaku.

- Blendujcie aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. W razie potrzeby dodajcie trochę wody. Natrzyjcie dłonie oliwą i uformujcie ser w pożądany kształt. Jeśli chcecie dodać swojemu serowi charakteru, obtoczcie go w ulubionych przyprawach. Starajcie się pokryć go równo z każdej strony - instruuje autor i zaznacza, aby przed podaniem włożyć ser do lodówki na min. 3 godz.

Kolejny ser, który proponuje Mottes, jest kokosowo-śmietanowy. - Przy pomocy trzepaczki lub miksera połączcie łyżeczkę probiotyku w proszku i dwie szklanki niesłodzonej śmietanki kokosowej. Przełóżcie masę do woreczka z gazy, a następnie umieśćcie go w durszlaku. Przykryjcie, po czym odstawcie w ciemne miejsce w temperaturze pokojowej na co najmniej 24 godz. - opisuje sposób jego przygotowania.

Co ciekawe, ser będzie miał tym bardziej wyrazisty smak, im dłużej będzie dojrzewać. Po tym okresie należy wyjąć ser z gazy, przełożyć go do miski, dodać szczyptę soli morskiej i ulubione przyprawy. Tak przygotowany ser należy przykryć i odstawić do lodówki aż się zsiądzie, tj. na min. 5 godzin.

Na koniec mozzafaba z nerkowców. Przypomnijmy, czym jest aquafaba - to nic innego, jak woda pozostała po gotowaniu fasoli lub innych roślin strączkowych, jak np. ciecierzyca. Jak zrobić z niej ser?

- Włóżcie do wody pół szklanki nerkowców i namaczajcie przez co najmniej dwie godz. Zmiksujcie nerkowce i szklankę aquafaby na gładką masę. Dodajcie pięć łyżek stołowych oleju kokosowego, dwie łyżki stołowe skrobi kukurydzianej lub tapioki, dwie łyżeczki agaru, łyżeczkę soku z cytryny, łyżeczkę płatków drożdżowych i pół łyżeczki soli himalajskiej - wylicza Mottes.

Następnie autor radzi dokładnie wymieszać wszystkie składnik i zagotować masę w rondelku. Należy ją podgrzewać, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Wówczas przelewamy masę do foremki i odstawiamy do schłodzenia na min. 6 godz. Serowa wege uczta gotowa!

PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas