Składniki na 4 porcje: - 4 filety z tuńczyka, - 4 łyżki oliwy z oliwek, - 2 łyżki sosu sojowego, - 2 łyżki soku z limonki, - pół ananasa, - czerwona cebula, - papryczka chili, - pół pęczka kolendry, - awokado, - sól, pieprz, - peperoni, pieczone plasterki limonki i kolendra do dekoracji Przygotowanie: Filety skropić 2 łyżkami oliwy, sosem sojowym i sokiem z limonki, odstawić. Ananasa obrać, środek wykroić, miąższ pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Chili wypestkować, drobno posiekać. Kolendrę posiekać. Awokado, przekroić, wyjąć pestkę, obrać i pokroić w drobna kostkę. Skropić łyżką soku z limonki. Składniki salsy wymieszać. Rybę doprawić solą i pieprzem. 2 łyżki oliwy rozgrzać na patelni. Filety obsmażyć z obu stron po 2-3 minuty na mocnym ogniu. Podawać z przygotowaną salsą.