Turecka herbata z bakaliami

Szklanka gorącej herbaty, to bardzo ważny element dnia dla każdego Turka i śmiało można powiedzieć, że jest to napój narodowy. Według tradycji, herbatę należy zawsze pić w towarzystwie, najczęściej podczas wspólnych biesiad. Zwykle pije się ją z małych szklaneczek. Obowiązkowo herbata powinna być bardzo słodka w smaku, dlatego często dodawane są do niej bakalie, a przede wszystkim uwielbiane przez Turków rodzynki w różnych odmianach.

Składniki

  • 3 łyżeczki liściastej herbaty (najlepiej czarnej, tureckiej odmiany)
  • 4 szklanki wody
  • 100 g Rodzynek np. Sułtańskich Bakalland
  • Listek mięty

Sposób przygotowania



Reklama

Wodę gotujemy w imbryku (lub małym rondelku) i dosypujemy do niej liście herbaty. Następne do wywaru dodajemy rodzynki i gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut. Gotową herbatę przecedzamy i wlewamy do małych szklanek, do ozdoby dodajemy liście mięty. Herbatę możemy spożywać w towarzystwie innych bakalii: suszonych moreli, fig, daktyli. 

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje